Klaipėdos „Varpo“ gimnazijos renginiai, kuriuose dalyvavo apskrities ir šalies gimnazijos bei šalies atsakingi žmonės

Klaipėdos „Varpo” gimnazijoje kasmet vyksta tradicinis instrumentinės muzikos festivalis „Varpo aidas“, kurio rengėjai – „Varpo“ gimnazija ir Klaipėdos Švietimo skyrius. Šie metai, skirtingai nei prieš tai buvę, išsiskyrė savo dalyvių gausumu. Susirinko 24 kolektyvai, festivalyje dalyvavo apie 250 moksleivių iš Klaipėdos miesto ir apskrities gimnazijų ir kitų ugdymo įstaigų. Labiausiai sužavėjusiems ir profesionaliausiems kolektyvams įteikiamos nominacijos: išradingiausio, šauniausio, linksmiausio, lyriškiausio, originaliausio, kūrybiškiausio, meniškiausio, geriausios instrumentuotės kolektyvo. Šis festivalis sudaro geras sąlygas mokymo įstaigų instrumentinės muzikos kolektyvams išgirsti kitus ir pademonstruoti savo galimybes kitų kolektyvų kontekste. Kiti metai bus dar ypatingesni, nes laukia 15-asis „Varpo aido“ jubiliejus, tikimės „Varpo“ gimnazijoje sulaukti dar daugiau kolektyvų.Mūsų Klaipėdos „Varpo“ gimnazija jau antri metai dalyvauja Comenius daugiašalės mokyklų partnerystės projekte „Kelionė per gyvenimo pokyčius“. Mokytojai ir mokiniai iš Lenkijos, Vokietijos, Anglijos, Turkijos, Portugalijos, Graikijos, Italijos, Latvijos ir Lietuvos turi unikalią galimybę bendrauti,  kurti, diskutuoti, plėsti savo akiratį, turtinti ne tik anglų kalbos žinias, bet ir kultūrinį suvokimą. Vyko vienas už kitą  įdomesni, tolerancijos, žinių, susikaupimo  reikalaujantys užsiėmimai. Susipažinome su įvairių šalių mokyklomis, mokytojais ir mokiniais, pristatėme savo šalį ir savo namų darbus. Gėrėjomės įspūdingais aštuonių šalių  vaizdais. Šių metų kovo 30 – balandžio 4 dienomis tarptautinio projekto devynių šalių susitikimas „Žiniasklaidos pokyčiai“ vyko Lietuvoje, Klaipėdos „Varpo“ gimnazijoje. Šis projektas paliko mokiniams neišdildomų įspūdžių: buvo įdomu susipažinti, bendrauti su kitų šalių jaunimu, tuo pačiu  praplėtė akiratį, pagilino anglų kalbos žinias, mokiniai ir mokytojai daugiau sužinojo apie kitų tautų kultūrą.
Vasario 21-ąją per Tarptautinę gimtosios kalbos dieną Klaipėdos universitete vyko mokslinė – praktinė konferencija „Praeities ir dabarties kultūros ženklai“, kurią organizavo „Varpo“ gimnazija kartu su Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų ir Pedagogikos fakultetais. Renginyje dalyvavo Klaipėdos universiteto dėstytojai ir studentai, „Varpo“ gimnazijos mokytojai, mokiniai ir tėveliai bei Kretingos rajono Kartenos vidurinės mokyklos mokytojai ir mokiniai. Mažojoje auloje greta profesoriaus kalbos skambėjo ir mokytojų, ir mokinių, ir  tėvų kalbos. Kaip teigė dalyviai, to  Klaipėdoje dar nebuvo. Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto profesorius, dekanas Rimantas Balsys pasidžiaugė, kad netradiciškai paminėsime Tarptautinę gimtosios kalbos dieną, paragino branginti savo gimtąją kalbą. „Varpo“ gimnazijos direktorius Valerijus Kuzliakinas pasidžiaugė partneryste, padėkojo už bendrą gražų rezultatą, kadangi su Klaipėdos universitetu pasirašyta bendradarbiavimo sutartis. Diena, pilna praeities ir dabarties kultūros ženklų, buvo naudinga Klaipėdos apskrities trijų kartų žmonėms, susirinkusiems į Klaipėdos universitetą.
Artėjant Europos Parlamento rinkimams, Europos Sąjungos piliečiai yra raginami reikšti savo nuomonę dėl aktualių problemų ir įvykių. Šia proga Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas organizavo kasmetinį projektą „Tavo Europa, tavo balsas“, skirtą jaunimui, kuriame antrus metus iš eilės Lietuvai atstovavo mokykla iš Klaipėdos. Šį kartą galimybė dalyvauti teko trims mokiniams ir mokytojai Daivai Paulauskienei iš „Varpo“ gimnazijos. Pasiruošimas renginiui vyko nuo praėjusių metų pabaigos. Mokiniai diskutavo tiek su mokytojais, tiek su bendraamžiais apie problemas Europos Sąjungoje. Vienas pasiruošimo punktų – Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto nario Alfredo Jonuškos vizitas „Varpo“ gimnazijoje, kurio metu moksleiviai buvo supažindinti ne tik su Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto veikla, bet ir buvo aptartas kelionės į Briuselį tikslas ir išskirtinė galimybė jauniems žmonėms diskutuoti ir balsuoti dėl svarbių problemų, kurios gali paveikti Europos ateitį. Galutinis projekto tikslas – renginys Europos Sąjungos sostinėje Briuselyje, į kurį kovo 26-28 dienomis susirinko atstovai iš visų 28 Europos Sąjungos valstybių.  Nepamirštama ir nepakartojama patirtis – taip šį projektą apibūdina dalyvavę „Varpo“ gimnazistai ir  mokytoja Daiva Paulauskienė.
Klaipėdos „Varpo“ gimnazijoje vasario 14 dienos rytmetį skambėjo mokyklos himnas „Varpo aidas“. Ne todėl, kad buvo Šv. Valentino diena – tai buvo Lietuvos valstybės atkūrimo dienos preliudija. O po pamokų aktų salėje skambėjo Lietuvos himnas, vyko „Protų mūšis“. Taip buvo nuspręsta paminėti šią svarbią mūsų valstybės datą. Mūšyje susikovė keturios komandos: jungtinė pirmokų ir antrokų, trečiokų, mokytojų bei svečių. Svečių atvyko tiek, kiek reikėjo komandai – 9. Gimnazijoje svečiavosi Klaipėdos demokratinės moterų kolegijos narės ir pirmininkė Rosita Vaičiulė drauge su LR Seimo nare Irena Šiauliene, Klaipėdos miesto savivaldybės Tarybos narė Lilija Petraitienė, visuomenininkas Darius Rekis. Seimo narė Irena Šiaulienė sveikindama su švente palinkėjo, kad kiekvienas ją išgyventų širdyje kaip meilės tėvynei ir pilietinės tapatybės paliudijimą, svarbų gyvenimo įvykį. Renginio metu ir dalyviai, ir žiūrovai turėjo progos pasitikrinti valstybės ir lietuvių kalbos istorijos bei su valstybės simbolių vartojimu ir įprasminimu susijusias žinias, praplėsti kultūrinį akiratį, pašmaikštauti. Be to, mokyklos bibliotekos fondus papildys svečių dovanotos knygos. Knygas finansavo ir jas įteikė Klaipėdos demokratinė moterų kolegija drauge su LR Seimo nare Irena Šiauliene.

This entry was posted in Gimnazijų naujienos, Naujienos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *