Forumas „Lietuvos mokykla po Seimo rinkimų“

2016 m. birželio 16 d. Vilniaus Žemynos gimnazijoje vyko forumas „Lietuvos mokykla po Seimo rinkimų“, kurį organizavo Lietuvos gimnazijų asociacija. Forume dalyvavo šešios politinės partijos, nors pristatyti savo švietimo programą buvo kviestos visos partijos. Renginį moderavo politologas, socialinių mokslų daktaras, VDU profesorius Lauras Bielinis. Po Lietuvos gimnazijų asociacijos prezidento Vytauto Kantausko, Šiaulių Simono Daukanto gimnazijos direktoriaus, ir viceprezidentės, Vilniaus Žemynos gimnazijos direktorės Rūtos Krasauskienės, sveikinimo žodžių ir palinkėjimų savo programas pristatė Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas Regimantas Čiupaila. Politiko pristatyme nuskambėjo pagrindinė mintis, kad mažinant mokinių skaičių klasėse bus siekiama gerinti ugdymo kokybę. Lietuvos sąrašo vadovo Dariaus Kuolio pristatomos programos pagrindinės kryptys buvo stiprinti mokytojų ir mokyklų savarankiškumą, teikti daugiau pagalbos mokytojams. Liberalų sąjungos atstovas Gintaras Steponavičius kalbėjo apie mokytojus, kurie taps supermokytojais, ir 100 nepriklausomų mokyklų steigimą. Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų programą pristatė Valentinas Stundys. Pristatyme pasigirdo novatoriškų, ambicingų idėjų, orientuotų į šiuolaikinę, modernią pedagogiką. V. Stundys akcentavo pagalbą vaikui ir mokytojui, mokyklų autonomiją, vadovų, kaip lyderių, vaidmens svarbą ugdymo kokybei. Socialdemokratų atstovas Rimantas Vaitkus akcentavo mokytojų parengimo svarbą, mažesnių mokyklų prijungimą prie gimnazijų, abiturientų gerą parengimą. Darbo partijos švietimo programą pristatė Irena Ramelytė. Pranešėja pabrėžė, kad svarbu didinti mokytojų atlyginimą, atnaujinti bendrąsias ugdymo programas, suteikti daugiau autonomijos mokykloms. Po pietų pertraukos VU profesorius Rimantas Želvys pristatė dalyvavusių partijų švietimo programų privalumus ir trūkumus. R. Želvys su sveiku humoru palygino 2012 m. partijų programas su dabartinėmis. Profesorius savo pristatyme išskyrė TS-KD švietimo programą, kaip gerai parengtą, detalią ir išsamią. Po prof. R. Želvio pristatymo kalbėjo Lietuvos gimnazijų asociacijos prezidentas Vytautas Kantauskas. Savo pasisakyme pranešėjas pabrėžė, kad neužtenka parengti gerą programą, daug sudėtingiau ją įgyvendinti, o tai priklauso nuo to, ar programos kūrėjai ir jos dalyviai vienodai ją supranta, ar parinktos priemonės bus efektyvios, ar bus skirti reikalingi resursai ir pagalba. Taip pat V. Kantauskas įvardijo problemas, susijusias su mokyklų finansavimu, mokytojų ir vadovų socialinėmis garantijomis, ir pateikė siūlymus joms spręsti.
Pasibaigus pasisakymams vyko diskusijos, politikai atsakinėjo į dalyvių klausimus. Forumo metu visi pritarė, kad partijoms reikia susitarti dėl švietimo bendros koncepcijos, kad švietimui reikalingos kardinalios permainos ir didesnis finansavimas.
Konferencijos pabaigoje Lietuvos gimnazijų asociacijos prezidentas Vytautas Kantauskas padėkojo visiems dalyviams ir pareiškė, kad tikisi, jog ateityje tokie susitikimai su politikais taps tradicija. Lietuvos gimnazijų asociacijos viceprezidentė, Žemynos gimnazijos direktorė Rūta Krasauskienė, dėkojo visiems forumo dalyviams primindama, kad politikų valioje spręsti, koks bus švietimas po Seimo rinkimų.

Vytautas Kantauskas,
Šiaulių Simono Daukanto gimnazijos direktorius

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

This entry was posted in Naujienos, Naujienos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *