Pranešimas apie susitikimą su Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininku

2017 m.  gruodžio 12 d. (pirmadienį)  LGA (Lietuvos gimnazijų asociacija), LMVA (Lietuvos mokyklų vadovų asociacija), LPMA (Lietuvos pagrindinių mokyklų asociacija), LPRA (Lietuvos progimnazijų asociacija) ir LPUAA (Lietuvos pradinio ugdymo atstovų asociacija)  atstovai  susitiko su Seimo Švietimo komiteto pirmininku Eugenijumi Jovaiša. Susitikimo tikslai:

  • susipažinti su Švietimo komiteto pirmininko nuostatomis,
  • pristatyti asociacijų požiūrį į švietimo problemas,
  • aptarti Švietimo komiteto ir asociacijų tolesnį bendradarbiavimą.

Susitikimo metu Švietimo komiteto pirmininkas E. Jovaiša išsakė savo požiūrį į esamą bendrojo ugdymo būklę, pasidalino samprotavimais apie esminius numatomus pokyčius bendrojo ugdymo sistemoje.

Pirmininkas pasisakė už tai, kad  priešmokyklinis ugdymas būtų organizuojamas penkerių metų vaikams,  į pirmą klasę vaikai ateitų šešerių metų amžiaus. E. Jovaišos nuomone,  pas kaimo pradinių klasių mokinius  „turi atvykti mokytojai, o ne vaikai vykti pas mokytojus“.  Pirmininkas pareiškė, kad reikia grąžinti pradines mokyklas į kaimus ir atsisakyti geltonųjų autobusų.

Asociacijų atstovai pritarė nuomonei, kad priešmokyklinis ugdymas būtų organizuojamas nuo penkerių metų ir į pirmą klasę ateitų šešerių metų vaikai. Asociacijų atstovai pabrėžė, kad šiam žingsniui reikia rimtai pasirengti: parengti metodiką, apmokyti mokytojus, įrengti mokymosi erdves, kurios būtų pritaikytos jaunesnio amžiaus vaikams.

E. Jovaiša išsakė savo nuomonę ir apie egzaminų organizavimo tvarką. Pirmininkas nurodė, kad rengiant naują egzaminų organizavimo tvarką bus tariamasi dėl keturių privalomų brandos egzaminų: lietuvių kalbos, matematikos, istorijos ir galbūt užsienio kalbos. Numatoma, kad brandos atestate bus įrašytas ir mokymosi pasiekimų vidurkis, kita mokinio neformalioji veikla: mokymasis neformalaus švietimo institucijoje, pasiekti laimėjimai dalykų olimpiadose, kitose varžytuvėse. Aukštosios mokyklos galės laisvai pasirinkti, kokią priėmimo tvarką jos taikys:  individualų pokalbį ar stojamuosius egzaminus.

Asociacijų atstovai pastebėjo, kad naujoji tvarka nepakeis mokinių požiūrio į žinias ir vėl abiturientai mokysis dėl egzamino ir naudosis korepetitorių paslaugomis.

Pirmininkas patvirtino, kad siūlys mokyklų direktoriams įvesti penkerių metų kadenciją su galimybe efektyviai dirbantiems vadovams tęsti darbą direktoriaus pareigose. E. Jovaiša paprašė teikti komitetui pasiūlymus dėl direktorių konkursų organizavimo tvarkos ir kadencijos.

Asociacijų atstovai išsakė savo nuogąstavimą, kad kadencijos nevirstų susidorojimu su vadovais, kurie nėra vienos ar kitos partijos atstovai ar nebijo atvirai išsakyti savo nuomonės.

Susitikimo pabaigoje dalyviai pritarė, kad labai naudinga keistis nuomonėmis, diskutuoti švietimo klausimais ir toliau tęsti bendradarbiavimą.

pasitarimas-2 pasitarimas-1

This entry was posted in Naujienos, Naujienos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *