„Žemaitiu pastuogie – gyva tautuos dvasė“

Jau aštuonerius  metus Lituanistikos centras ir Jurgio Pabrėžos universitetinės  gimnazijos lietuvių kalbos mokytojos  Jadvyga Miežetienė ir Milda Šukienė vykdo projektą  „Žemaitiu pastuogie – gyva tautuos dvasė“ , kurio pagrindinis tikslas – skatinti jaunimą puoselėti  žemaičių tradicijas ir papročius, gimtąją tarmę, ugdyti kūrybiškumą.  Vienas iš projekto renginių meninio skaitymo konkursas „Žemaitiu žemie – žemaitiu kalba“ jau tapo tradiciniu, kuriame kviečiami dalyvauti Kretingos rajono ir miesto ugdymo įstaigų mokiniai. Ir šiemet į  konkursą atvyko  mokiniai iš Marijono Daujoto ir  Kūlupienų  M. Valančiaus  pagrindinių   mokyklų, Baublių mokyklos – daugiafunkcio centro, Kurmaičių pradinės mokyklos, Kartenos vidurinės mokyklos, Darbėnų  ir Jurgio Pabrėžos  gimnazijų  bei Kretingos mokyklos-darželio „Žibutė“  (mokytojai  konkursui paruošė 32 skaitovus).
Vertinimo komisija po ilgų diskusijų paskelbė meninio skaitymo laureatus. 1-4 klasių grupėje įtaigiausiai žemaitiškai skaitė  Matas Raškauskas iš Kūlupėnų M. Valančiaus pagrindinės mokyklos (pradinio ugdymo mokytoja metodininkė Audronė Burkauskienė), Gerda Jedenkutė ir Greta Kontrimaitė iš Darbėnų gimnazijos (pradinio ugdymo vyresnioji mokytoja Zinaida Daukantienė),  Samanta Žebrauskytė iš Darbėnų gimnazijos (pradinio  ugdymo mokytoja metodininkė Justina Birutė Vaičikauskienė), Edvinas Zubė iš mokyklos – darželio  „Žibutė“  (pradinio ugdymo vyresnioji mokytoja Janina Šipavičienė). O Rasa Žutautaitė  iš Marijono Daujoto pagrindinės mokyklos (pradinio ugdymo mokytoja metodininkė Nijolė Meškauskienė) apdovanota specialiu prizu už savo kūrybos skaitytą pasaką „Pasiklidė samaninus“.5-8 klasių grupėje geriausiais skaitovais pripažinti  Emilis Radvilavičius iš Kartenos vidurinės mokyklos (lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Danutė Dunauskaitė) ir Milda Lukauskaitė iš Marijono Daujoto pagrindinės mokyklos (lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Aldona Ketlerienė). Komisija pasidžiaugė, kad ir vyresniųjų klasių mokiniai puoselėja savo gimtąją tarmę.  Laureate jau kelintus metus iš eilės tampa Birutė Šidlauskaitė iš Jurgio Pabrėžos universitetinės  gimnazijos (lietuvių kalbos  vyresnioji mokytoja Vida  Trakienė ir lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Janina Šidlauskienė). Abiturientei šiemet atiteko ir žiūrovų simpatijų prizas už Marijos Bučkienės skaitytą tekstą „Eso baise nelaiminga“. Puikiai pasirodė  Audrius Imbrazas iš tos pačios gimnazijos (lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Jadvyga Miežetienė) ir Iveta Janutytė  iš Marijono Daujoto pagrindinės mokyklos  (lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Aldona Ketlerienė).  Lituanistikos centras visiems meninio skaitymo žemaičių kalba dalyviams įteikė padėkas, o laureatams ir atminimo dovanėles.
Meninio skaitymo konkursu „Žemaitiu žemie – žemaitiu kalba“ palydėti 2013-ieji metai – Tarmių metai. Džiaugėmės, kad gimtąja tarme domisi, ją vartoja ir puoselėja vis daugiau jaunų žmonių. Buvusi gimnazijos mokinė, KU Humanitarinių mokslų fakulteto literatūrologijos magistrantė Eglė Palubinskaitė dalyvavo ne tik vertinimo komisijoje, bet ir skaitė Sofijos Kymantaitės – Čiurlionienės žemaitišką  laišką. Tai rodo ir mokinių dailės darbų paroda „Žemaitiškų posakių kompozicijos“, eksponuota Lituanistikos centre (dailės mokytoja ekspertė Valdonija Karaliūnienė). Pasak Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos, žemaitis nikumet nesotars nei so lietovio, nei so pruso, nei so latvio. Taigi žemaičių tarmė yra mūsų gimtoji kalba.

Jadvyga Miežetienė, Milda  Šukienė,  Jurgio Pabrėžos universitetinės
gimnazijos mokytojos

Konkurso dalyviai
Konkurso dalyviai

This entry was posted in Gimnazijų naujienos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *