Lietuvos švietimo įstaigų asociacijų sueiga

Lietuvos Respublikos Seimo konferencijų salėje sausio 25 d. vyko Lietuvos švietimo įstaigų asociacijų tarybų sueiga. Sueigos tikslas – pareikšti savo nuomonę apie Lietuvos Respublikos Prezidentės teikiamas Seimui  svarstyti Švietimo įstatymo pataisas dėl švietimo įstaigų vadovų atrankos, skyrimo, vertinimo bei darbo terminų.

Sueigą sveikinimo kalba pradėjo Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos prezidentė dr. Ramutė Meškauskienė. R. Meškauskienė pasidžiaugė, kad į sueigą atvyko 111 dalyvių iš 14 asociacijų, Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, Lietuvos Respublikos Prezidentės patarėja Saulė Mačiukaitė-Žvinienė, Seimo švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas, Tėvų forumo pirmininkas Audrius Murauskas, Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėjas švietimo klausimais Jonas Mickus ir daug kitų garbių asmenų. Pasveikinti sueigos dalyvių atvyko ir Seimo pirmininko pavaduotoja Rima Baškienė.

Pirmąjį pranešimą apie Švietimo įstatymo pataisų atsiradimo priežastis ir tikslus sueigai pristatė  Lietuvos Respublikos Prezidentės patarėja Saulė Mačiukaitė-Žvinienė. Pranešėja akcentavo, kad reikia pertvarkyti švietimo įstaigų valdymą didinant steigėjo ir vadovo atsakomybę už įstaigos darbo rezultatus. Saulė Mačiukaitė-Žvinienė pabrėžė, kad reikia stiprinti savivaldą, įtraukti tėvus ir socialinius partnerius į įstaigų valdymą, kad vadovas turi būti nepriekaištingos reputacijos. Patarėja pažymėjo, kad rengiant Švietimo įstatymo pataisas dėl vadovų kadencijos bendradarbiavimas vyko su suinteresuotomis šalimis, bet ne visi apie tai žinojo.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė savo pranešime „Švietimo vadovų kadencijos priežastys ir tikslai“ pažymėjo, kad vadovą turi vertinti bendruomenė, jis turi būti kolektyvo lyderis, turintis pakankamai įrankių, leidžiančių įgyvendinti užsibrėžtus tikslus.

Visi kiti pranešėjai pritarė, kad vadovams kadencijos  būtų įvestos, bet pabrėžė, kad visiems vadovams nepriklausomai nuo išdirbto laiko įstatymas būtų taikomas vienodai. Pasisakantys akcentavo, kad vadovų stažas ir patirtis būtų traktuojamas kaip privalumas o ne  trūkumas, kad gerai dirbantys vadovai turėtų galimybę skleisti savo patirtį, būtų sudarytos karjeros kilimo galimybės. Taip pat buvo kalbama, kad įstaigų bendruomenėms būtų  suteikta teisė spręsti, kiek kadencijų vadovas gali vadovauti įstaigai. Nemažai buvo kalbama ir apie vadovo socialinių garantijų užtikrinimą ir konkursų organizavimo tvarką.

Sueigos pabaigoje švietimų įstaigų asociacijų prezidentai buvo pakviesti pasirašyti kreipimąsi, kuris yra adresuotas Lietuvos Respublikos Prezidentei, Seimo nariams, Ministrui Pirmininkui, Švietimo ir mokslo ministrei, Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorei. Kreipimasis dėl Švietimo įstatymo pataisų pridedamas.

Sueigą organizavo ir vedė Lietuvos mokyklų asociacijos prezidentė dr. Ramutė Meškauskienė ir Lietuvos gimnazijų asociacijos prezidentas Vytautas Kantauskas.

LŠĮVA kreipimasis

This entry was posted in Naujienos, Naujienos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *