Edukacinė kelionė į Estiją, Suomiją

Lietuvos gimnazijų asociacija gruodžio 4-7 dienomis organizavo edukacinę kelionę į Estiją ir Suomiją.

Kelionės tikslas – supažindinti asociacijos narius su Estijos bei Suomijos švietimo sistemos patirtimi. Supažindinti dalyvius su ugdymo turinio planavimu ir įgyvendinamu skirtingų gebėjimų mokiniams, taip pat mokinių vertinimu, ugdymosi aplinkų pritaikymu ir būdais, kuriais  analizuojama ir fiksuoja individuali mokinių pažanga.

Kelionėje dalyvavo 41 asociacijos narys iš visos respublikos. Dalyviai lankėsi Tartu tarptautinėje mokykloje, kurioje mokosi mokinai iš įvairių šalių. Malonu buvo sutikti ir mokinį iš Lietuvos. Mokyklos atstovai supažindino su ugdymo proceso organizavimu, mokytojų darbo apmokėjimu, atsakė į rūpimus klausimus. Po susitikimo su mokyklos atstovais dalyviai lankėsi mokslo centre „AHHA“ . Jame yra vykdoma edukacinė veikla, interaktyviai ir įdomiai pristatomi gamtos dėsniai ir kiekvieno veikimas smulkiai paaiškinamas. Šis centras glaudžiai bendradarbiauja su Tartu universitetu ir pirmasis Estijoje pristatė įdomiosios fizikos, chemijos bandymų vietą. Kelionės dalyviai buvo sužavėti, kaip įdomiai ir linksmai sudaroma galimybė mokiniams  mokytis gamtos mokslų.

Suomijoje buvo  aplankyta Turku  mokykla, kurioje praktiką atlieka būsimieji mokytojai. Mokykla yra ilgoji gimnazija, kurioje puikiai sutaria pirmokai su dvyliktokais ir mokosi įvairių tautybių mokiniai. Dalyviai buvo sužavėti suomių praktiškumu, racionalumu ir ramumu. Ekskursijos dalyviai susipažino su kabinetų įrengimu, stebėjo vedamas pamokas. Pagrindinis pamokų ypatumas, jog mokytojai patys mažai aiškina, o visas dėmesys skiriamas mokinių darbo organizavimui. Kitas skirtumas, kad visos mokiniams perteikiamos žinios taikomos  praktiškai.

Kelionės dalyviai turėjo išskirtinę galimybę stebėti Helsinkyje Suomijos valstybingumo šimtmečio iškilmes. Įspūdingai atrodė studentų eitynės naktį su fakelais. Šventėje vėl pasireiškė suomių santūrumas. Aštuntą valandą pasibaigė visi renginiai ir miestas ištuštėjo.

Taip pat teko lankytis mokslo ir žinių centre „Eureka“. Jis panašus kaip ir Estijos „AHHA“ centras, tik dėmesys skirtas ne tik gamtos dėsnių demonstravimui, bet ir žmogaus psichologijos ypatumams atskleisti. Kelionės dalyviai vienbalsiai pritarė, kad tokie mokslo centai būtų labai reikalingi ir Lietuvoje. Jie leistų mokiniams stebėti ir patiems atlikti įvairius bandymus, patirti pažinimo džiaugsmą ir visa tai daryti įdomiai ir linksmai.

Kelionės metu dalyviams kilo ne viena idėja, kurią bus galima realizuoti savo darbe. Lietuvos gimnazijų asociacijos taryba džiaugiasi, kad galėjo prisidėti prie Lietuvos mokyklų  ugdymo kokybės gerinimo ir pedagogų kvalifikacijos tobulinimo.

This entry was posted in Naujienos, Naujienos. Bookmark the permalink.